Без доходен тест се предоставят: Еднократна помощ от 300 лева за

...
Без доходен тест се предоставят: Еднократна помощ от 300 лева за
Коментари Харесай

За първи път: Баби и дядовци ще могат да излизат в майчинство

Без рентабилен тест се дават:

 Еднократна помощ от 300 лв. за възпитаници, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас през образователната 2023/2024 година Помощта е за всички възпитаници, без значение дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. 

На 15 декември 2022 година Народното събрание реши еднократната помощ да се дава на всички възпитаници в начална степен на обучение, както и в осми клас. Това стана с приемането на промени в Закона за фамилните помощи за деца. До предходната година еднократната помощ се даваше единствено на деца, записани в първи и осми клас. За образователната 2022-23 година тя също беше 300 лева

 

Размерът на еднократната помощ се дефинира годишно в закона за държавния бюджет за съответната година, само че не е по-малък от миналата година. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на 100 от нейния размер се изплаща след влизане в действие на заповедта за отпущането ѝ, а остатъкът се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.

Близо 100 000 фамилии на деца, записани в първи и осми клас за образователната 2022/2023 година, получиха право на плануванаъа еднократна помощ от 300 лева през предходната година. 

През предходната година еднократната помощ бе отпусната на 49 879 фамилии за 50 933 първокласници и на 48 595 фамилии за 49 464 осмокласници. 

 

Финансовата поддръжка оказва помощ на родителите да закупят без усложнения част от главните принадлежности и облекла, нужни за учениците. Тя се получава в случай, че детето живее непрекъснато в страната и не е настанено за развъждане отвън фамилията. Предоставя се и за възпитаници, настанени в фамилии на родственици и близки и в приемни фамилии, както и на настойник/попечител. 

Без рентабилен тест от 1 януари се дават и месечни помощи от 200 лв. за развъждане на дете до една година и месечни помощи за деца до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, когато децата се отглеждат от техните самотни осиновители.

 

От тази година бабите и дядовците също могат да употребяват отпуск след навършване на шестмесечна възраст на внучето. Майките могат да трансферират използването на отпуска за бременност и раждане след 6-я месец от раждането на детето освен на бащата, само че и на бабите и дядовците, при изискване, че те работят по трудово или служебно правно отношение. 

 Същото право имат осиновителките, които употребяват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст.

Бабата или дядото, на които е трансфериран отпускът, имат право на обезщетение от Национален осигурителен институт, до момента в който детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от междинния им застрахователен приход за последните 24 месеца.

 

На 22 декември парламентът реши отпускът по майчинство да може да се употребява и от бабата или дядото след навършване на шестмесечна възраст на детето.  Това стана след приемането на второ четене на  разпореждания от удължителния закон за бюджета, с които се трансформира Кодексът на труда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР